Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

NEGYEDIK NEGYED

Interjúk az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

Kezdet és vég. Örömkönnyek az első levegővételkor, és könnyek – de már mások könnyei - az utolsó után.

Beszélgetések a félelmekről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül arról, ami előbb vagy utóbb mindenkit elér.

A Negyedik negyed. Ráncokról, mellőzésekről, betegségekről, tán az út vége felé félelmekről. Amikről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. A Fodor megpróbálta.

A sorozat korábbi adásait itt nézheti meg.

 

 >>>

bézs hírek 2022

7

Nincs megható ünnepi beszéd, nincs saját vállveregetés, nincs öntömjénezés. Tények vannak. Hét éves a Rádió Bézs! Az egyik csatornánkon hetente 74 friss műsort készítünk! A másikon zenélünk. Mindenki önkéntes, pénzt senki nem kap a munkájáért. Ez sem érdem, csak tény.

2x24 órában szólunk hozzád, reményeink szerint értelmesen, törekedve arra, hogy egy szint alá ne menjünk. Függetlenek és szabadok vagyunk, napi híreket nem mondunk. Az aktuális politikától próbáljuk távol tartani magunkat, nem azt keressük, ami szétválaszt, megoszt, hanem azt, ami összeköt. Érdekesek és szenvedélyesek vagyunk. Értéket adunk, mértéket hirdetünk, s néha, nagyon ritkán kérünk.  Mint most, a szülinapunkon.

Hét évesek vagyunk. Figyelmet, szeretet és ezúttal támogatást is kérünk, hogy a nyolcadik születésnapunkon is meg tudjunk szólítani!

Ha szereted a Rádió Bézst, ünnepelj velünk! De ne sütit, apró ajándékot küldj. Segíts, hogy ki tudjuk fizetni a jogdíjakat, lakbért! Segíts, hogy működni tudjunk, hogy jövőre is érted, veled lehessünk!

Először csak katt ide:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/tamogass

Támogatást a 16200106-11686798 számú bankszámlán is tudunk fogadni.

 >>>

műsorelőzetes

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják! 

Kérem, támogassa a Rádió Bézs működését!

Bankszámlaszám: 16200106-11686798

 

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

 

Új műsorok, régi kedvencek

10 új műsort indítunk, s maradnak persze a régi kedvencek!

Minden második héten, hétfőn délután KÖZTÜNK CSAK EGY MIKROFON címmel Borsi Miklós beszélgetésit hallhatják. A  páros héten pedig M.Nagy Miklós LJUBOV című műsorát, ami Oroszországról szól. Irodalom, zene, közélet, Oroszország!

Szintén hétfőn, de már este hallhatják Kovács Hédi műsorát SÍROK KERTJE címmel, amellyel a fiumei úti sírkert neves lakóit idézi elénk. Páros héten Elekes Irén MINDENT A NŐKRŐL szóló műsorát adjuk itt a Rádió Bézsben. Ez a műsor annak idején a Cívil Rádióban volt hallható, most újraszerkesztett, aktualizált  változtát küldjük önöknek.

ÉS ÉN MOST MIT MONDJAK?- kérdezi szerda délben Wolf Péter és biztosak lehetünk, bőségesen lesz mondanivalója a zenéről minden héten.

Szerdán világkörüli útra indulunk, egyik héten Semperger-Sommariva Kinga Olaszországba invitál, hogy megismerjük, milyen is ott a PASTA, SOLE E AMORE.

Páros hetente, szinte szerdánként messzebbre utazunk, Zsingor Boja Hedvig JAPÁN-ba röpít.

Ismét lesz műsor az állatbarátoknak, csütörtök délután Nagy Adrien megnyitja a KUTYATÁRT.

Komolyzenei műsora is van Bézsnek! Ki is tudna szórakoztatóbban mesélni a zenéről, mint csütörtökönként, páratlan héten Varnus Xavér. Páros héten pedig MAESTRO című műsorunkban Berkes Kálmán karmester és Gáti Oszkár színész beszélget.

2022-ben néhány már megszokott műsorunkat új időpontban hallhatják, keresgéljenek csak bátran a friss műsor struktúrában.

És ne feledjék, minden műsorunkat ismételjük is, utána pedig visszakereshetik az archívumban.

 

 

 >>>

Elköszönő

Negyedik negyed – tabudöntő sorozatot indít Fodor János

https://noivalto.hu/ezvan/negyedik-negyed-tabudontogeto-interju-fodor-janossal/
Stefán Bea

Ülök a Fodor kertjében, augusztus vége van, tiszta erőből virítanak a muskátlik, csicseregnek a madarak, minden zöld és idilli, egy macska törleszkedik kényeskedve, egy másik kíváncsian méreget. Amíg várom a kávém, azon gondolkodom, hogy itt, ebben a miniparadicsomban tényleg a halálról fogunk beszélgetni? Aztán kiderül, hogy dehogyis. Az életről.  

A halál tabu. Nem beszélünk róla. De miért? Ez érdekelte Fodor Jánost, az ismert tévést, illetve az utóbbi években már inkább rádióst, amikor úgy döntött, ő bizony felteszi a legrázósabb kérdéseket az általa tisztelt, érdekesnek tartott embereknek. Több mint harmincan – köztük színészek, írók, tévések, rendezők – válaszoltak is.

 

–Mivel hívta föl ezeket az embereket? Beszéljünk az öregedésről, az elmúlásról?

– Igen. A halálhoz való viszonyáról. A saját haláláról. Hogy készül-e rá. Mit gondol a túlvilágról, milyen lesz az utolsó pár hónapja, hisz-e Istenben, hogyan temetik majd el?

– Így, rögtön az első híváskor?

– Rögtön megmondtam, hogy mire vagyok kíváncsi, hogy nem életútinterjút akarok. És volt, aki nemet mondott. A megszólított 40-ből hárman-négyen mondtak nemet, a többiek meg azonnal azt mondták, hogy megtiszteltetés számukra.

– Meglepődött, hogy a téma ellenére ennyien kötélnek álltak?  

– Nem. Erős csapatban játszani, dolgozni, részt venni mindig megtisztelő, mindig érdemes. Merem remélni, hogy a kérdező hitelessége is erősíti a felkértet. És a téma is érdekes, szokatlan, újszerű.

– Azért nem lehetett könnyű ezeket a „súlyos” egyéniségeket szóra bírni.

– Nem megnyitni volt nehéz őket, hanem az, hogy merjem-e föltenni a kérdést a régen ünnepelt színésznőnek, aki valamikor az ország egyik legszebb nője volt, hogy drága, eltelt 40 év… Most is gyönyörű, de. Ez a nehéz. Az öregedést senki se szereti elfogadni. Leplezzük, takargatjuk. Pedig mennyire természetes! És mégis. Tán, mert figyelmeztet a végre.

– Azért kezdett bele ebbe a sorozatba, mert magát is foglalkoztatja a gondolat? Vagy a „nagy öregek” miatt?

– Lassan, de én is fogyasztom az időmet. Én is meg fogok halni. De nem a saját halálomra gondolok – ahogy szerintem senki sem –, hanem a másikéra. Ahogy megyünk előre az életben, szinte minden napra jut egy ismerős halálhíre

.– Szerintem titokban mindenkiben benne van az érzés, hogy ő lesz az első, aki halhatatlan. És nem nagyon akarja elhinni, hogy ez vele is meg fog történni.

– Szerintem meg mindannyian elhisszük és tudjuk. Mindannyian tudjuk, csak odébb toljuk, egy másik dimenzióba, hogy ráérünk ezzel foglalkozni.

– Azt mondta, többen óvták ettől a sorozattól, azt javasolva, inkább beszélgessen csak az idő múlásáról, finoman, mert az nem bántó, de épp a tabu izgatta. Senki nem akar ezzel foglalkozni, nem is kell, mondja. De beszélni miért ne lehetne róla?

– Nézze, én megcsináltam a Dérivel azt a nevezetes, sokakat megérintő utolsó interjút (1991 novemberében), és akkor rájöttem arra, hogy ez mindenkinek jó volt, csak nekem volt nehéz. Nekem rossz volt, mert nem találtam a helyemet, a szerepemet, de nagyon jó volt a Jánosnak. Akarta. Kellett neki, hogy elmondhassa. És kellett nekünk, a nézőknek, az embereknek, mert helyükre kerülnek a dolgok. Fontos interjú volt. Önmagunkon túlmutató.

Déri János a 70-es, 80-as évek egyik legnépszerűbb rádiósa majd televíziósa volt, az Ablak állandó műsorvezető-riportere. Szarkasztikus humora, stílusa miatt 

 >>>

Kovalik Márta díj

Kovalik Márta díj - Jó emberek díja - 2022

Egy újabb alkalom, amikor nem csak újabb díjazottat ünnepelhettünk, de újra együtt voltak a Bézs Rádió munkatársai és a meghívott vendégek.

Immár ötödik alkalommal került a Kovalik Márta díj egy olyan jó emberhez, amely jelző a díj lényege. S, hogy mit is jelent ez valóban?

A jelző és a díj mindig valaki olyat illet, aki szabad, független, tisztességes és tesz azért, hogy a jövő nemzedékei minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessenek.

Előzménye, hogy 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjazottak sora – mert már többekről beszélhetünk - az alábbi, időrendben:

  • 2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

  • 2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat

  • 2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

  • 2021-ben Szalai Kriszta színésznő volt a kiválasztott.

 

Az idén, 2022-ben  Gazsi Zoltán az Eisberg ügyvezetője kapta, aki a vállalat élén számtalan alkalommal bizonyította, hogy nem csak a vezetésben kiváló, de a társadalmi felelősségvállalás területén is példaértékű. Ezen a napon együtt ünnepelt a tavalyi díjazottal Szalai Krisztával.

A díjat egy különleges alkotás teszi kézzelfoghatóvá, amelyet Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész terveztek és alkottak. A művészek ismét készítettek egy azonos, ám méretében kiesebb személyre szóló díjat –  most Szalai Kriszta részére, - így bár az eredeti  vándordíj jelleg megmarad, a díjazott sem válik meg tőle véglegesen.

A díjátadását követő műsorban, Petz Bálint gitárművész, Farkas Gábor ”Gábriel” és Dorogi Barbara színésznő- énekesnő muzsikáltak és énekeltek nekünk, valamint az Eisberg  salátaköteményeivel, és friss, egészséges ételeket tartalmazó tálkülönlegességeivel járult hozzá az ünnephez.

Gyönyörű koranyári délután, a Duna közelsége, a Graphisoft gyönyörűséges parkja, a nap lemenő sugarai, hozzá a dalok, a zene, idén is felejthetetlenné tette ezt a délutánt.

Gratulálunk az összes, így az idei díjazottnak is!

 
 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom Online Rádiók HU heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás
Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Online rádiózás

A Rádió Bézs online rádió, ezért a Rádió Bézs műsorait bárhol és bármikor hallgathatja!

Számítógépén vagy az okostelefonon akár applikáció telepítése nélkül is megszólal a Rádió Bézs.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán